Avtoplin

AVTOPLIN

Avtoplin (utekočinjeni naftni plin) je energetsko učinkovit in do okolja prijazen energent. Pridobiva se iz zemeljskega plina ali pa pri predelavi surove nafte. Zaradi lažjega zaznavanja je za običajno uporabo odišavljen, v energetskem pogledu pa je učinkovitejši od večine drugih energentov (kurilno olje, zemeljski plin, premog, drva.). Pri izgorevanju avtoplina so emisije škodljivih snovi (CO, HC, NOX in HC+NOX) v primerjavi s klasičnimi motorji na bencinski pogon tudi do 50 % nižje, s tem pa so tudi pod mejami najstrožjih predpisov EU o izpušnih plinih.

Prednosti uporabe avtoplina v primerjavi z bencinom:

 1. visoko oktansko število,
 2. hitro uplinjanje in homogena zmes,
 3. daljša življenjska doba motorja in katalizatorja,
 4. popolno izgorevanje zmesi plin - zrak,
 5. tišje delovanje motorja
 6. znižanje stroškov goriva
 7. enostavna in hitra vgradnja
 8. občutno zmanjšanje škodljivih emisij
 9. kratek rok amortizacije - povrnitve investicije
 10. doseganje večjih razdalj zaradi dveh oblik goriva
 11. enostavno preklapljanje med plinskim / bencinskim pogonom.

Številne prednosti avtoplina kot alternativnega pogonskega goriva za osebna in tovorna vozila se na celotnem področju Evrope obrestujejo že več milijonski populaciji voznikov, najbolj na ozemlju Nizozemske, Nemčije, Italije. Sistemi za predelavo na avtoplin se uporabljajo od sredine prejšnjega stoletja, tehnologija pa je medtem naredila ogromen napredek, tako da se danes lahko na avtoplin predelajo skoraj vsi motorji.

Med sestavne dele kompleta za predelavo spadajo rezervoar, ki je prilagojen vsakemu vozilu posebej in je vgrajen v prtljažniku ali pa na mestu rezervne gume. Preko napeljave, ventilov in uparjalnika se utekočinjen plin pretvori v plinsko stanje in se preko vbrizgalne naprave, ki je prilagojena vsakemu vozilu, dovaja v motor. 

 • Slika 1: Točilna mesta za plin lahko vgradimo tudi tako, da ne kazijo izgleda vozila pod registrsko tablico ali poleg mesta za točenje bencina.
 • Slika 2: Moderni plinski rezervoarji se lahko elegantno vgradijo pod prtljažni pokrov namesto rezervnega kolesa.
 • Slika 3: Preklopnik na armaturni plošči omogoča enostavno preklapljanje iz pogona na plin na bencin in obratno, tudi med samo vožnjo. Hkrati vam prikazuje tudi količino plina v rezervoarju.
 • Točilno mesto za plin
 • Plinski rezervoar namesto rezervnega kolesa
 • Preklopnik na armaturni plošči