Prepoved vožnje dizelskih vozil skozi mesta (na avtoplin še vedno lahko).

Prepoved vožnje dizelskih vozil skozi mesta (na avtoplin še vedno lahko).

V torek 27.2., je Zvezno sodišče v Lepzigu Nemčiji odločilo, da nemška mesta lahko omejijo vožnjo dizelskih vozil, da bi izboljšali kakovost zraka. To je prelomno sojenje.
Okrog 70 nemških mest je v zadnjih letih trpelo zaradi prekomernega onesnaženja zraka. Nivo Nox je v teh mesti precej nad predpisanim nivojem v EU. Več kot 70% tega onesnaženja povzročijo dizelska vozila.

Okoljevarstvena skupina DUH (Deutsche Umwelthilfe) je v začetku letošnjega leta sprožila tožbe proti devetim nemškim mestom, da bi pritisnili na oblasti v sprejem strožjih okoljevarstvenih ukrepov, med njimi tudi prepoved vožnje dizelskih vozil v mestnih središčih.

Dizelske emisije vsebujejo dušikove okside (Nox) in trde delce, ki povzročajo tudi bolezni dihal so prišle pod drobnogled po razkritju afere Volkswagen leta 2015. Volkswagen kot je znano je takrat goljufal pri testih emisij na dizelskih vozilih.

Poleg nemških mest tudi nekatera druga napovedujejo prepoved vožnje dizelskih vozil. Med njimi Pariz, Madrid, Atene in drugi, medtem ko župan Kobenhavna želi prepoved vožnje dizelskih vozil v mestnem središču že naslednje leto.

Na avtoplin, pa boste še vedno lahko brez skrbi zahajali tudi v ta mesta. Tako je sedaj avtoplin še bolj uporabno alternativno gorivo. Na avtoplin se namreč vozite ceneje kot na nafto, izpusti pa ne le da so manjši kot pri nafti, manjši so tudi od bencinskih.

Zato čimprej preverite možnosti predelave tudi vašega vozila na avtoplin.

Pokličite na   031 370 670.